Rahastosäästäminen

Mitä tarkoittaa?

Ensimmäiseksi sinun tulee tehdä päätös säästämisestä. Sinulla tulee olla hieman ylimääräistä rahaa jonka voit sijoittaa rahastoihin. Rahastosäästämissä ei ole yhtä ainoaa tapaa. Voit säästää rahastoihin kuukausittain pienempiä summia, tai kerralla isomman summan. Jokaiselle löytyy omaan talouteen sopiva tapa. Rahastosäästämisessä rahastonhoitaja vastaa ostamisesta ja myymisestä. Sijoitettavat varat sijoitetaan osakkeisiin, velkakirjoihin tai sijoitusrahastoihin.

Miksi rahastosäästäminen?

Sijoittaessa rahaa rahastoihin saat parempaa tuottoa rahoillesi verrattaessa pankkitiliin jossa korot ovat nollissa. Rahastosäästäminen on kohtuullisen helppo tapa säästää.  Rahastoja on monenlaisia, valikoimista löytyy jokaiselle jotakin. Löytyy erilaisia sijoituskohteita riippuen tilanteestasi ja tavoitteistasi. Rahastojen kohteena voi olla myös jokin tietty aihe kuten asunnot tai metsät. Rahastosijoittaminen ei vaadi sinulta paljoakaan ymmärrystä tai tietoa. Sijoittamiset tekee puolestasi sijoittamisen ammattilaiset. Varasi hajautetaan jolloin riskit pienenevät. Varojen hajauttaminen useisiin kohteisiin mahdollistaa rahastojen menestymisen. Vaikka yksi rahasto tekisikin tappiota kokonaisuus voi olla plussan puolella. Rahastosijoittamisessa on jouston varaa. Säästettäviä summia voi muuttaa, säästämisen pystyy laittamaan tauolle ja rahastojen kohteita voi muokata. Rahastoon sijoitetut varat on mahdollista tarpeen tullen saada nopeasti käyttöön. Niitä ei ole sidottu vuosiksi eteenpäin.

Tavoitteena korkea tuotto

Rahastot tuottavat enemmän verrattuna tavalliseen tilille säästämiseen. Halutessaan rahastoilla pystyy kuitenkin tavoittelemaan varoilleen korkeaakin tuottoa. Tässä tapauksessa, korkeita tuottoja saavuttaakseen, on oltava valmis ottamaan riskejä. Saavuttaakseen korkeita tuottoja on oltava rohkea. Täytyy pystyä sietämään rahastojen arvonvaihteluita ja oltava kärsivällinen. Rahastosijoittaminen haluamasta tuotosta riippumatta, on mahdollista pienelläkin summalla. Rahastoihin voi sijoittaa vaikka vain 10  euron alkupääomalla.

Vältä virheitä

Rahastosäästämisen kohdalla aloitteleva on altis monille virheille. Rahastosijoittamisessa ei kannata sijoittaa siihen rahastoon joka on tehnyt juuri ennätyksellisen nousun. Rahastosijoittamisessa tulee huomioida menneisyys ja aiemmat tapahtumat. Nykyinen huippuhetki saattaa olla vain tämän hetken tapahtuma, josta  seuraa vain rahaston laskua. On olemassa aktiivisia sekä passiivisia rahastoja. Kokematon sijoittaja haluaa tietenkin sijoittaa aktiiviseen rahastoon. On kannattavaa huomioida se tosiasia, että aktiivinenkin rahasto voi muuttua passiiviseksi ja päinvastoin. Rahastot ovat muuttuvia. Rahastosijoittamisesta tulee kuluja. On väärin jättää nämä huomioimatta. Kuluja syntyy muun muassa kaupankäynnistä. Kaupankäynnin kulut kannattaa muistaa myös tehdessään kauppaa rahastoilla. Jatkuva myyminen ja ostaminen voi aiheuttaa kuluja enemmän kuin tuottoa.  Rahastojen kohdalla maltti saattaa olla valttia. Korkojen uskotaan nousevan lähivuosina. Kokematon rahastoihin sijoittava henkilö voi nähdä järkeväksi ratkaisuksi tällaisessa tilanteessa sijoittaa rahaa korkorahastoihin. Fakta on kuitenkin se, että korkojen noustessa korkorahaston arvo laskee.