Osakesäästäminen

Kenelle sopii

Jos sinulla on varoja, joille ei ole tarvetta lähitulevaisuudessa, tai jos sinulla on mahdollisuus sijoittaa pienikin summa kuukausittain, voi osakesäästäminen sopia sinulle.

Osakesäästämistä varten sinulta vaaditaan halua säästää. Tulee myös olla varoja jotka voi sijoittaa, pitkäksikin aikaa.  Osakkeissa tulee olla valmis varautumaan myös siihen, että menettää osan sijoituksista. Talous ei saa olla riippuvainen pelkistä osakkeista. Osakesäästämisessä on etua talouselämän tuntemuksesta, mutta myös pelkkä kiinnostus asiaa kohtaan riittää. Osakesäästäminen ei välttämättä ole oikea säästöratkaisu jos ei omista lainkaan kiinnostusta aihetta kohtaan.

Miksi tämä?

Osakesäästämisen etuna on sen tuotto. Osakkeet tuottavat pitkällä aikavälillä paremmin verrattuna talletuksiin tai korkosijoituksiin. Osakkeihin sijoittaminen on kohtuullisen helppoa ja osakkeet pystyy muuttamaan rahaksi nopeasti. Osakesäästäminen on mielenkiintoista. Pääsee seuraamaan talouselämän käänteitä ja oppimaan uusia asioita.  Osakesäästämisellä teet hyvää työtä. Rahoitat yhtiön toimintaa ja mahdollistat tavallasi sen kasvun ja kehittämisen. Osakesäästämisellä voit tienata rahaa kahdella tavalla. Voit saada joko osinkoa tai myyntivoittoa.

Osingoilla tarkoitetaan yhtiön vuosittaista osakkaille jakamaa osuutta voitostaan. Myyntivoitto taas tarkoittaa sitä, että myyt osakkeesi kalliimmalla kuin mitä olet itse niistä maksanut. Keskimäärin osakesäästämisen avulla on saatu noin 5-8% tuotto, tässä on huomioitu inflaatio ja osakekulut. Tuotto on siis keskimäärin huomattavasti parempaa kuin esimerkiksi pankkisäästämisessä. Tulee kuitenkin muistaa, että tuotot ovat tapauskohtaisia, eivätkä ikinä varmoja.

Riskeistä

Osakkeisiin sijoittaminen on riskialtista.

Ei ole olemassakaan varmoja osakesijoituksia. Etukäteen ei voi tietää millaisen tuoton osakesijoittamisella saa.  Mahdollisuudet voittoihin ovat hyvät, mutta on myös täysin mahdollista tehdä sijoituksella tappiota ja menettää rahaa. Osakekurssit vaihtelevat eikä niihin voi vaikuttaa. Vaihtelevuutta täytyy oppia sietämään ja riskeihin täytyy olla varautunut.

Osakesijoittamisen kohdalla on hyvä huomioida, että voit valita sijoituksille matalan riskin tai vaihtoehtoisesti korkean riskin. Matalan riskin sijoituksilla, sinulla on vain pieni mahdollisuus menettää sijoituksesi. Korkean riskin sijoituksissa, sijoittamisen menettämisen mahdollisuus on paljon suurempi. Täytyy kuitenkin muistaa, että matalan riskin sijoittaminen mahdollistaa lähtökohtaisesti myös matalan tuoton. Korkean riskin sijoituksilla taas on mahdollista saada korkea tuotto.  Saadakseen hyvää voittoa, täytyy uskaltaa ottaa riskejä.

Suosio

Osakesäästäminen ja sen kiinnostavuus on Suomessa lisääntynyt.  Osakkeita ostetaan omilla säästöillä, perintörahoilla tai muilla varoilla. Lainarahan sijoittamista osakkeisiin ei missään nimessä suositella osakkeiden riskien vuoksi. Osakesäästämisen yksi kultainen sääntö on, tiedä mihin sijoitat.