Sijoittaminen lainalla

Ensimmäinen ajatus sijoittamisesta lainarahalla on varmasti monelle kielteinen, ainakin jos tietämystä sijoittamisesta tai talouselämästä ei ole paljoakaan. Onko tässäkin asiassa kolikolla kuitenkin kääntöpuoli?

Onko lainarahalla sijoittaminen uhka vai mahdollisuus?

Ennen kuin edes harkitset lainarahan sijoittamista, tutustu asiaan. Tähän asiaan ei todellakaan kannata lähteä ilman tietoa. Toiseksi, varmistu omista säännöllisistä tuloista ja ota huomioon mahdolliset muuttuvat. Ennen lainasijoittamista huomioi myös taloutesi kokonaisuus. Jos omistat ennestään velkaa, esimerkiksi asuntolainan, kannattaa lainasijoittamista harkita kahteen kertaan. 

Jos laina sijoittamista varten on ainoa lainasi, asia on hieman erilainen. Tässä tapauksessa lyhennät ainoastaan yhtä lainaa. Jos olet varma, että pystyt lyhentämään lainaa kuukausittain, voi lainasijoittaminen olla ainakin hypoteettisesti mahdollista. Ynnää yhteen varallisuutesi ja vähennä siitä velat. 

Mahdollisuudet

Lainarahalla sijoittaessa sinun on mahdollista tienata sijoituksillasi. Jotta tuotto on mahdollista, vaaditaan pienemmät lainan korot verrattuna sijoituksen tuottoon tai osakekurssien nousun yli lainankustannuksien.

Suurin onnistumismahdollisuus lainarahalla sijoittaessa taitaa olla sijoitusten hajauttaminen. Tällöin riskit eivät ole sijoitettuna ainoastaan yhteen sijoitukseen vaan yhden sijasta useaan. Sijoitukset hajauttaessa mahdollistat vielä muiden sijoituskohteiden tuoton vaikka yksi tekisikin rankasti tappiota.

Lainarahalla sijoittaessa voit ottaa samanaisia riskejä kuin sijoittaessasi omaakin rahaa. Korkean riskin sijoituksilla voit saada kovaa tuottoa, mutta oletko valmis kohtaamaan tappiot jos olet sijoittanut lainarahalla?

Tässä jos missä tapauksessa kannattaa käydä läpi kaikki mahdolliset kauhuskenaariot. Velkavankeus ahneuden takia olisi kovin järjetön teko. Muista varovaisuus ja se, ettei mikään sijoitus ole varma. 

Riskit

Vaikka lainarahan sijoittamisen mahdollisuudet kuulostaisivat houkuttelevilta, kannattaa tosissaan huomioida mahdolliset tappiot. Jos sijoituskohteesi menee miinukselle, menetät sijoituksen arvon ja joudut maksamaan myös lainasta aiheutuvat kulut. Lainarahalla sijoittaessa sinulla on jatkuvia kuluja. Kuluihin joudut käyttämään omaa rahaasi ennen sijoituksesta saamaasi tuottoa.  Jos sijoitus ei tuotakaan, sinulle jää lainankulut ja menetät näin ollen rahaa saamatta mitään.

Mihin sijoitetaan?

On olemassa tilastoja suomalaisten velalla vivuttamisesta. Velkavipu tarkoittaa sijoittamisen strategiaa jossa omia osakkeita käytetään vakuutena ja sijoittaja hankkii lisää osakkeita velkarahoituksella. Velalla vivuttaessaan sijoittaja uskoo tuoton olevan korkeampi kuin velka. Eniten velkaisia sijoituksia on suurissa yrityksissä kuten Nokia, Fortum, Sampo, Kone, Nordea, Telia, Upm, Neste, Outokumpu.