Asuntosäästäminen

Tilastoja

Joka kolmas pankista otetuista asuntolainoista otetaan ensiasuntoa varten. Keskimäärin ensiasunto ostetaan 28 vuotiaana.  Ensiasunnoista 40% ostetaan yksin ja 60% toisen henkilön kanssa. Ensiasuntojen kohdalla suosituin asumismuoto on kerrostalot ja rivitalot.

Omakotitalo valikoituu ensiasunnoksi harvemmin. Ensiasunnosta maksetaan keskimäärin 150-200 000 euroa. Ensiasunnon neliöhinta on keskimäärin 1900 euroa muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudulla neliöhinta kohoaa 3 600 euroon.

Varallisuusvaatimukset

Asunto ostetaan yleensä lainarahalla.  Saadakseen pankista lainaa asuntoa varten vaaditaan omia säästöjä. Käytännössä omia säästöjä tai varallisuutta tulee olla 15% asunnon hinnasta.  Ensiasunnon ostajalla prosenttiosuus on 5%. Tämä siis tarkoittaa sitä, että jos asunto maksaa 200 000 euroa,  asuntolainan saadakseen tulee olla säästöjä 30 000 euroa, ensiasunnon ostajalla summa on 10 000 euroa. Pankit ovat asettaneet nämä lainaehdot lain perusteella. Lain tarkoituksena on muun muassa estää ihmisten ylivelkaantumista.

ASP-tili 

Ensiasunnon ostajien kohdalla suosittu säästömuoto asunnon hankintaa varten on ASP-tili.Säästämällä ASP-tilille, ostaja ei tarvitse takauksia. Jos ostaa asunnon vain säästötilin varoilla, tarvitaan lainalle erillinen takaus tai vakuus. ASP-lainalla valtio takaa lainan.ASP-tilin voi avata vähintään 15-vuotias, enintään 39-vuotias.

ASP-lainan saadakseen tilille tulee tallettaa kahden vuoden aikana, kolmen kuukauden jaksoissa vähintään 150 euroa tai enintään 3000 euroa. Kolmen kuukauden eriä tulee siis olla vähintään kahdeksan kappaletta.  Kertatalletus ASP-tilille ei oikeuta saamaan lainaa, vaan säästämistä koskevien ehtojen tulee täyttyä. Ehdot on laadittu jotta voidaan katsoa henkilön kykyä suoriutua myöhemmin lainan takaisinmaksusta. ASP-tilien varoista maksetaan korkoa noin prosentin verran. Asunnon oston jälkeen maksetaan yleensä lisäkorko. ASP-tilien varoilla otetun asuntolainan laina-aika on enintään 25 vuotta.  Säästettyäsi vaaditun määrän rahaa ASP-tilille voit hakea asuntolainaa pankista. ASP-tililtä ei ole mahdollista nostaa rahaa tai maksaa maksuja. Tilin voi kuitenkin lopettaa tarpeen vaatiessa jolloin kertyneet varat voi siirtää omalle tilille.  ASP-tilien säännöt ovat samat pankista riippumatta. Pankkien maksamat korot voivat vaihdella. ASP-tilien varoilla hankitulla lainalla taas voi olla eroavaisuuksia pankkien välillä.  ASP-tilin voit siis avata mihin vain pankkiin ja säästötavoitteet ovat samat, vertailua kannattaa kuitenkin tehdä ottaessasi lopullisen asuntolainan.