spot_img
KotiUutisetMiten suosituimmat pelit luotiin  

Miten suosituimmat pelit luotiin  

Aikojen saatossa erilaisia pelejä on luotu ääretön määrä, ja monet näistä peleistä ovat nousseet klassikon asemaan, eikä niitä tänäkään päivänä ole unohdettu, kun taas monet muut pelit ovat vaipuneet unholaan johtuen monista erilaisista syistä. Jotta jokin tietty peli ei unohtuisi, niin sen pitää olla ominaisuuksiltaan monia erilaisia asioita, kuten vaikka pelattavuus tulee olla huippuluokkaa, ja pelin pitää myös olla hauska, eikä usein myöskään liian vaikea oppia, jotta siihen pääsee helposti sisälle. Pelin pitää myös olla saatavilla ja pelattavissa monilla eri pelialustoilla, jos nyt puhumme nykyajan nettipeleistä. Vanhan ajan lautapelit ja muut vastaavat ovat toki asia erikseen, kun on kyse pelialustojen määrästä.

Pelejä pelataan nykyaikana hirmuisen paljon joka päivä, ja kuitenkin erilaisille uusillekin peleille riittää aina kysyntää, koska monet pelaajat saattavat siirtyä jostain vanhemman pelin parista jonkun uudemman tulokkaan seuraan, jos kyseinen peli on ominaisuuksiltaan parempi kuin se vanha, mutta silti tänäkin päivänä monet klassikkopelit pitävät edelleen pintansa tarjonnan runsaudesta huolimatta.

Otamme tässä artikkelissa katsauksen joihinkin suosituimpiin peleihin, mitä on julkaistu vuosien saatossa, ja kerromme hieman niiden synnystä, ja siitä miten ne luotiin. Ymmärrettävästi emme voi lyhyen artikkelin aikana käydä kaikkia pelejä ja genrejä läpi, mutta nämä artikkelissa mainitut pelit ovat mielestämme erittäin mielenkiintoisia pelejä eri genreistä, ja niitä pelataan edelleen tänäkin päivänä. Pidemmittä puheitta, otetaan ensimmäinen peli esittelyyn.

Kauhua ja selviytymistä salaisessa laboratoriossa

Yksi Windowsille julkaistuista suosituimmista peleistä yksinpeleistä on Half-Life. Valven kehittämä peli julkaistiin melko lailla puskista vuonna 1998, ja se yllätti koko pelimaailman täysin, sekä mullisti innovaatioillaan ja ominaisuuksillaan siihen asti melko lailla paikalla junnanneen ensimmäisen persoonan räiskintäpelien genren. Half-Lifen tarinankerronta oli aivan omaa luokkaansa samalla pelimoottorilla toimivien välianimaatioiden johdosta, ja pelaaja ei tuntenut olevansa pelissä niin sanotusti “yksin”, vaan hänellä oli apunaan myös pelin muita hahmoja. Tämä oli ennen näkemätöntä räiskinnöissä. Myös monet muut uudet asiat tekivät tästä pelistä niin raikkaan ja uuden tuntuisen.

Half-Lifen luominen ja kehitys ei sujunut aivan täysin ongelmitta, sillä pelin kehittäjät Mike Harrington ja Gabe Newell, jotka aloittivat Valve Software -pelistudion vuonna 1996, halusivat käyttää Half-lifen pelimoottorina huippusuositun Quake -räiskinnän grafiikkamoottoria. He eivät kuitenkaan saaneet suostumusta ja lisenssiä käyttää kyseistä moottoria, ja Valven työntekijät joutuivat luomaan oman grafiikkamoottorin tyhjästä, joka sinällään oli loppujen lopuksi pelille parempi asia, koska se mahdollisti peliin paljon paremmat fysiikat ja valaistuksen, kuin Quaken pelimoottori. Half-Life julkaistiin marraskuussa vuonna 1998, ja loppu on historiaa. Pelille on kehitetty lukuisia eri jatko-osia, ja myös alkuperäinen versio on remasteroitu nykypäivän koneille, ja sitä pelataan edelleen tänäkin päivänä. Half-Lifen pohjalta alunperin kehitetty Valve Softwaren nettipeli Counter Strike: Global Offensive on myös yksi suosituimmista tämän päivän nettipeleistä. Half-Life on ehdoton klassikko räiskintöjen genressä.

21 on tärkein numero

Toinen tämän hetken suosituimmista peleistä on Blackjack. Peli sai alkunsa eri teorioiden mukaan luultavimmin 1700-luvulla Ranskassa. Tuon aikakauden hallitsija Ranskassa oli Ludvig XV, ja hänen hovissaan suosittu peli oli Vingt-et-Un tai Vingt-Un, joka tarkoittaa englanniksi numeroa 21. 

Tämä on se suosituin teoria Blackjackin alkuperästä, vaikka muitakin teorioita on, ja historiasta löytyy toisia pelejä, jotka ovat saattaneet vaikuttaa Blackjackin syntyyn, kuten vaikka Italiassa alunperin luotu peli nimeltä Sette e Mezzo ja Espanjasta alunperin oleva Trent-Un, sekä myös ranskalainen Quinze. Kaikissa näissä peleissä oli tarkoituksena saavuttaa pelikorteilla jokin tietty määrä, kuten myös Blackjackisssa, jossa tavoitteena on 21.

Nykyään Internetin evoluution ansiosta peli on saavuttanut nettipelaajat sekä pelisivustot, joissa Blackjack on erilaisia muunnelmia, jotka ovat parantaneet pelin käyttökokemusta ja pelattavuutta. 

Näistä eri variaatioista voimme mainita suosituimmat, kuten Amerikkalainen Blackjack, Eurooppalainen Blackjack, High Roller Blackjack ja Vegas Strip Blackjack. Kaikissa näissä versioissa on hieman erilaiset säännöt, ja nettipelaajat ovat löytäneet kukin mieluisensa version pelattavaksi. 

Strategiaa ja taisteluja avaruudessa

Viimeisenä klassikkona tässä artikkelissa nostamme esiin tosiaikaisen strategiapelin, joka on StarCraft. StarCraft on noussut huimaan suosioon vuosien saatossa erityisesti internetin läpimurron ansiosta johtuen pelin loistavasta moninpelistä. Blizzard Entertainmentin luodun pelin kehitys aloitettiin vuonna 1995, ja se julkaistiin 1998. 

Diablo oli pelistudion aikaisempi hittipeli, ja sen jälkeen pelin kehittäjät halusivat tehdä jotain hieman erilaista, ja he vaihtoivat aiheen avaruuteen ja strategiaan. StarCraft valloitti PC-pelaajien sydämet loistavalla pelattavuudellaan, monipuolisilla rakennus-systeemeillä, sulavalla taistelulla, sekä nopeasti toimineella nettipelikoodilla. Blizzard Entertainment myös lisäsi yksinpeliin korkealaatuisia videorenderöintejä auttamaan pelin tarinan kerrontaa ja juonen eteenpäin viemistä. 

Peliä oli myös mahdollista pelata lähiverkossa monen pelaajan kesken kytkemällä tietokoneita yhteen kaapeleilla, ja tämä oli erittäin tärkeää 90-luvulla, koska silloin nettiyhteyttä ei ollut saatavilla kaikkialla. Tämä seikka auttoi pelin myyntiä, ja StarCraft myi miljoonia kappaleita. Vuosien saatossa peliin on julkaistu lisäosia, ja myös supersuosittu jatko-osa StarCraft 2 näki päivänvalon vuonna 2010. Tänä päivänä StarCraft on edelleen yksi suosituimmista nettipeleistä, ja se on myös erittäin suosittu peli elektronisen urheilun saralla.

Voimme lämpimästi suositella näitä kaikkia pelejä kokeiltavaksi, jos kiinnostuit joistakin näistä klassikoista.