spot_img
KotiUutisetValitse lapsellesi sopiva lelu

Valitse lapsellesi sopiva lelu

Leikkiminen on merkittävä osa lapsen elämää ja sitä pidetään tietyllä tapaa lapsen työnä. Se tarjoaa lapselle arvokkaita kokemuksia ja kehittymisen lähteitä, joita hän tarvitsee koko elämänsä ajan. Leikkimistä tukee luonnollisesti lelut, jotka auttavat leikissä havainnoimaan ja suorittamaan tiettyjä asioita. Lelujen tarjonta on nykyään erittäin runsasta ja vanhempi saattaa epäröidä lapselleen sopivinta lelua. Kerromme tässä artikkelissa tarkemmin leluista, jotka sopivat parhaiten tietyille ikäryhmille.

Lelut ovat iso osa lapsen elämää, ja siitä on tullut ainakin länsimaissa isoa liiketoimintaa. Lelut seuraavat trendejä ja leikkimisen elementit vaihtelevat sukupolvesta toiseen. Niiden tarkoitus on tukea ja suorittaa leikkimistä, mutta vanhempi saattaa runsauden pulassa pohtia lapselleen sopivinta lelua.

Pohdinnan aiheita on esimerkiksi lelu, joka olisi takuulla hyvä omalle lapselle. Turvallisuus on luonnollisesti osa pohdintaa ja lelun toivotaan myös kehittävän ja tukevan lapsen luonnollista kasvua. Leluhyllyt kasvavat, mikä vaikeuttaa vanhempien valintaa. Sen takia kerromme tässä artikkelissa mitä kussakin ikäryhmässä kannattaa ottaa huomioon. Aikuisten aktiviteettiin voi saada inspiraatiota osoitteesta hilavitkutin.com ja sopiva aktiviteetti on esimerkiksi sudoku24.io eri tasoisille pelaajille.

Vauvoille, eli alle 1-vuotialle riittää pienet asiat

Vauvat ovat olleet tässä maailmassa vain muutaman kuukauden ja heillä on paljon katseltavaa, kosketeltavaa, haisteltavaa ja maisteltavaa. Lapsen ensimmäinen ikävuosi on mielenkiintoinen tutkimusmatka, koska koettavaa riittää.

Vauvan perusluottamuksen kehitys on kaiken lähtökohta ja se alkaa muotoutua lapsen ja aikuisen vuorovaikutuksessa. Aikuinen on tässä valossa vauvan paras leikkikaveri ja hän pystyy helposti tarjota esimerkiksi sylileikkejä, köröttelyitä, loruja ja lauluja, jotka ovat sopivaa aktiviteettia pienelle vauvalle. Myös pelkkä jutteleminen on oivallista puuhaa, koska se aloittaa leikin ja kielen kehityksen. Vauva on kiinnostunut erityisesti kasvoista, joita tarkkailemalla hän oppii lukemaan eleitä ja ilmeitä.

Ensimmäisen ikävuoden pääpainona on aistien ja motoriikan kehityksessä ja vauvan lähelle voi asettaa erilaisia värikkäitä katseluleluja, joita hän voi tavoitella ja tarttua. Vauvan arkeen kuuluvat myös äänien paikallistaminen, liikkumisen opettelu ja oman kehon hahmottaminen ympäröivään maailmaan. Ensimmäiseksi syntymäpäivälahjaksi vauva saa usein myös kiinnostuksen kävelyyn ja sanojen muodostamiseen.

Vauvoille sopivia leluja käytännössä ovat helistimet, pehmolelut, peilit, kuvakirjat ja erilaiset pallot. Helistimillä hän pystyy harjoittelemaan tarttumista ja ymmärtämään paremmin syyn ja seurauksen välistä suhdetta. Pehmolelut antavat turvallisuuden tunnetta ja peilit puolestaan tietoisuutta itsestä. Kuvakirjoilla opitaan uusia sanoja ja palloilla havainnoidaan pyörimisliikettä.

Taaperoilla vauhti ja oppiminen kasvavat

Taaperon suosikkipuuhia ovat muun muassa kärryjen ja vaunujen työntely, josta hän saa mukavasti tukea kävelyn ollessa vielä epävakaata. Kun tasapaino kehittyy ja askeleet vakautuvat, alkaa myös lelujen perässä vetäminen kiinnostaa enemmän. Vauhti kiihtyy ja lapsi juoksee, kiipeilee ja heittää palloa lähes huomaamatta.

Taaperovaiheessa on tärkeää puheen oppiminen, jolloin arvoon nousee lapselle puhuminen ja laulaminen. Taaperon leikeissä tärkeämmäksi tulee mallista oppiminen ja jäljittely sekä lelujen toiminnallisuus. Toisaalta lapsi haluaa tehdä enemmän asioita itse, mikä kasvattaa itseluottamusta ja uusien asioiden oppimista.

Taaperoille kannattaakin tarjota leluiksi roolileikkeihin sopivia leluja, joissa hän oppii uusia asioita ja kasvattaa itseluottamustaan. Yksinkertaiset palapelit ovat myös hyviä lelukaluja, koska niillä opetellaan käsien hallintaa ja sorminäppäryyttä. Myös pallot sopivat taaperoille leikittäväksi, koska niissä kehittyvät silmien ja käsien koordinointi sekä motoriset taidot.

Leikki-ikäisten mielikuvitus kasvaa

Kun lapsi saavuttaa kolmannen ikävuotensa, tulee leikkikavereista yhtä tärkeämpiä. Ykkössijalla komeilevat edelleen omat lelut, mutta niitä jaetaan mielellään toisten kanssa. Leikki-ikäisellä on resursseja keskittyä leikkiin yhä pidempään yksin ja yhdessä, lisäksi mielikuvitus alkaa lentää korkeammalle.

Tärkeää on sääntöjen, sosiaalisuuden ja yhdessä tekemisen oppiminen, joissa roolileikit laajenevat yhteisiksi leikeiksi. Luovuus kasvaa ja erilaiset käsitteet tulevat enemmän hallintaan. Aikuinenkin voi osallistua leikkiin, kunhan rajat on asetettu. Hyviä leluja ovat esimerkiksi yksinkertaiset pelit, askartelutarvikkeet ja rakennussarjat.