spot_img
KotiUutisetMiksi osakkeisiin sijoittaminen on viime aikoina yleistynyt entisestään?

Miksi osakkeisiin sijoittaminen on viime aikoina yleistynyt entisestään?

Jos olet ollut viime aikoina läsnä verkossa, olet varmasti huomannut, että ihmiset ovat puhuneet tavallista enemmän osakkeista ja sijoittamisesta. Tässä ei ole mitään epätavallista, sillä osakemarkkinat ovat viime vuosina alkaneet kiinnostaa yhä enemmän suurta yleisöä. Vaikka osakemarkkinat olivat ennen lähinnä sijoittajia varten, ne ovat vasta nyt alkaneet elää nimensä mukaisesti vapaiden markkinoiden nimissä.

Tässä artikkelissa selvitetään, mitä osakkeet tarkalleen ottaen ovat ja miksi ihmiset ovat kiinnostuneet niistä entistä enemmän.

Mitä osakkeet ovat?

Jos ostat osakkeita, ostat itse asiassa yrityksen osia. Olet ehkä kuullut myös termistä ”stocks”, joka on synonyymi termille ”shares”, mutta jota käytetään yleisemmin Yhdysvalloissa. Osakkeet ovat tärkeä osa osakemarkkinoita, koska niiden avulla on helppo seurata kuka yrityksen omistaa.

Yritykset saavat perustettaessa osakepääoman, mikä tarkoittaa että jokainen yrityksen osakkeenomistaja nettoaa yrityksestä voittoa tai tappiota.

Niiden avulla on helppo määritellä yrityksen osien omistusoikeus, sillä osakkeella voi olla vain yksi rekisteröity omistaja. Lisäksi omistajan vaihtaminen on helppoa. Yksi henkilö voi esimerkiksi myydä osakkeensa toiselle. Tällaisissa tapauksissa yrityksen tarvitsee vain päivittää rekisteriään niin, että siinä näkyvät nykyiset omistajat.

Maksuvalmius on parempi

Kun markkinat ovat auki, osakkeilla käydään jatkuvasti kauppaa. Toisin sanoen markkinat ovat likvidit. Tämä on hyvä uutinen sijoittajille, sillä he voivat helposti saada osakkeita hyvään hintaan milloin tahansa. Voit siis vaihtaa osakkeesi käteiseksi aina työviikon aikana.

Vaikka osakemarkkinoilla pysyminen ja pitkäjänteinen pelaaminen kannattaakin paremmin, lyhyen aikavälin kaupanteko on erittäin hyödyllistä hätätilanteissa ja suunnitelmien muuttuessa. Tämä on kuitenkin yksinkertaisesti mahdotonta pienillä markkinoilla, joilla kaupankäynti ei tapahdu välittömästi.

Lisäksi myyminenkään ei ole helppoa pienillä markkinoilla, koska hinnat voivat muuttua ennen kuin saat kaupat tehtyä, jolloin et saa parasta mahdollista hintaa osakkeestasi. Kun asiaa tarkastellaan tästä näkökulmasta, käy selväksi miksi yhä useammat ihmiset turvautuvat osakemarkkinoihin sen sijaan, että kävisivät kauppaa yritysten kanssa.

Odotetaan korkeita tuottoja

Osakemarkkinoilla toimiminen voi olla hankalaa, mutta myös hyvin palkitsevaa. Jos sijoitat rahasi viisaasti, voit saada suuria tuottoja. Kyse on riskistä ja tuloksesta, minkä vuoksi sinun on harkittava tarkkaan mihin sijoitat rahasi ja milloin.

Osakkeille voidaan määritellä niin sanotut kertoimet, jotka voivat olla yrityksestä riippuen alhaisia tai korkeita. Netin vedonlyöntisivustojen kertoimet ovat yleensä korkeammat, kun taas esimerkiksi yksityisillä terveydenhuoltoyhtiöillä on yleensä alhaiset kertoimet. Toinen ei kuitenkaan välttämättä ole toista parempi.

Sijoittaminen korkeisiin kertoimiin tarkoittaa vain sitä, että jokin asia on epätodennäköinen, mutta saat korkeamman voiton sen toteutuessa. Alhainen todennäköisyys on päinvastainen – jokin on todennäköistä, mutta et saa siitä suurta tulosta. Jos kuitenkin valitset fiksusti milloin ja mihin sijoitat rahaa, voit saada vuoden aikana enemmän voittoja kuin tappioita.

Verotehokkuus on parempi

Osakemarkkinat auttavat sinua monipuolistamaan omistuksiasi, mikä puolestaan saattaa alentaa verojasi. Näin voi tapahtua, koska voit itse valita sijoituksesi ja niiden jakautumisen. Verotuksen kannalta se tarkoittaa, että voit valita sijoituskohteita jotka täydentävät verotuksellista asemaasi.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että voit välttää veroja ja pelata sääntöjä vastaan. Suuret sijoittajat ovat hyvin tietoisia tästä, ja juuri siksi verosäännöt muuttuvat jatkuvasti. Sinun on pidettävä tietosi verotuksesta ajan tasalla varmistaaksesi, että teet kaiken oikein. Loppujen lopuksi se on ainoa tapa toimia osakemarkkinoilla turvallisesti.

On olemassa sääntelyä

Yhteistä suurille osakemarkkinoille on se, että osakkeiden kauppaajien määrän kasvu pienentää sijoituskustannuksia. Tämä tarkoittaa, että osto- ja myyntitarjousten välinen ero voi olla alle yhden prosentin, mikä on hämmästyttävää verrattuna muihin omistuksiin.

Jotta tällainen kaupankäynti olisi mahdollista, suuria osakemarkkinoita on säänneltävä ja valvottava asianmukaisesti. Tämä ei tarkoita ainoastaan sitä, että pääset toimimaan osakemarkkinoilla helpommin, vaan myös sitä että vältät mahdolliset huijaukset.

Pienemmät markkinat joita ei säännellä yhtä tiukasti, ovat usein täynnä rahahuijauksia joita kannattaa välttää kaikin keinoin.

Osakkeet ovat kiinnostavampia

Toinen syy osakkeiden suosioon on se, että ne ovat erittäin mielenkiintoisia ja palkitsevia. Lähes kaikki rakastamasi suuret tuotemerkit ovat pörssissä, joten voit tukea tehokkaasti suosikkimerkkiäsi tai -yritystäsi.

Voit esimerkiksi löytää suosikkijalkapallojoukkueesi, automerkin tai jopa maailmanlaajuisen kaupallisen tuotemerkin. Kun ymmärrät että näiden yritysten osakkeiden omistaminen tarkoittaa sitä, että omistat niistä pienen osan, koko kokemus muuttuu jännittävämmäksi.

Parempi hinnoittelu

Tiedot pörssiyhtiöistä ovat helposti yleisön saatavilla investointipankkien analyytikoiden, rahastonhoitajien, sääntelyviranomaisten ja jopa toimittajien ansiosta. Yritykset on listattu tärkeimpiin pörsseihin, ja näiden tietojen perusteella ihmiset voivat muodostaa mielipiteensä osakkeiden hinnasta.

Yrityksen todellinen arvo on kuitenkin piilotettu tietoihin jotka eivät ole helposti kaikkien saatavilla, mikä pitää asiat mielenkiintoisina ja jännittävinä. Se tarkoittaa myös sitä, että yrityksen arvo muodostuu ihmisten käyttäytymisestä osakemarkkinoilla.

Mitä enemmän ihmiset sijoittavat tiettyyn yritykseen, sitä arvokkaammaksi se koetaan, ja sitä useammat ihmiset haluavat päästä mukaan toimintaan. Jos ihmiset alkavat yhtäkkiä myydä, se tarkoittaa että yrityksen arvo laskee, mikä tekee osakkeista myös halvempia. Todellinen arvo on itse asiassa näiden kahden ääripään välissä.

Ihmiset rakastavat arvoituksia ja mielikuvituspelien ratkaisemista, mikä selittää osakkeiden suosion täysin. Todellisen arvo-osakkeen löytäminen vaatii laskelmointia, kärsivällisyyttä ja onnea – mitäpä siinä ei voisi rakastaa?

Johtopäätökset

Kuten huomaat, on monia syitä joiden vuoksi kuka tahansa voi haluta sijoittaa osakemarkkinoille. Jos haluat lähteä mukaan toimintaan, on parasta tehdä ensin perusteellista tutkimusta. Sijoittamiseen liittyy aina taloudellisia riskejä, ja mikäli yritys menee konkurssiin, saatat menettää kaiken. Osakemarkkinat voivat olla kuitenkin hyvin palkitsevia, jos osaat pelata tätä erikoista tosielämän peliä.