spot_img
KotiUutisetWindows 11 – päivittäminen tuo laitteellesi suojaa

Windows 11 – päivittäminen tuo laitteellesi suojaa

Windows 11 on Microsoftin Windows-perheeseen kuuluva uusin käyttöjärjestelmä, joka julkistettiin kesäkuussa vuonna 2021. Tämän Windowsin uuden käyttöjärjestelmän julkistamisen aikaan tietokonemaailmassa kuhisi, sillä Microsoft oli aiemmin ilmoittanut, että Windows 10 tulee jäämään Windowsin viimeiseksi käyttöjärjestelmäversioksi.

Toisaalta uudistusta on pidetty hyvänä, sillä Windows 11:tä pidetään edeltäjäänsä miellyttävämpänä ja monipuolisempana paitsi ulkoasultaan, myös käytettävyydeltään. Päivittäminen uuteen versioon on ilmaista kaikille Windows 10:n käyttäjille. Laitteen päivittäminen ylipäätään on tärkeää, sillä päivityksien avulla pidät laitteesi toimintakunnossa ja vahvemmin suojattuna.

Windows 11 lataaminen

Uusi Windows 11 on täysin ilmainen kaikille, joilla on jo käytössään Windows 10. Toisin sanoen kaikki aiemman käyttöjärjestelmän käyttäjät voivat päivittää tietokoneensa ohjelmiston uuteen versioon maksutta, kunhan laite täyttää asetetut minimijärjestelmävaatimukset. Tutustu lisää uuteen versioon, ilmaiseen päivittämiseen ja myös maksullisen version asentamiseen täällä: https://windows11ilmaiseksi.fi/

Kuten moni tietokoneen äärellä aktiivisesti aikaa viettävistä tietää, tietokone ilmoittaa saatavilla olevasta uudesta päivityksestä automaattisesti. Tämä on käyttäjän kannalta kätevää, kun päivityksen etsimiseen ei tarvitse käyttää ylimääräistä aikaa. Mikäli päivitys ei kuitenkaan jostain syystä ilmoita olemassaolostaan, voit löytää sen myös Windowsin päivityksistä tietokoneesi asetusten kautta päivitykset ja suojaus -kohdasta.

Voit myös tarvittaessa tarkistaa laitteesi ajan tasalla olemisen seuraavalla tavalla:

  1. avaa ”Aloitus”
  2. valitse ”Asetukset”
  3. valitse ”Windows Update”
  4. katso päivityksen tila ja saatavilla olevat päivitykset

Ennen päivityksen tekemistä on suositeltavaa ottaa myös aina varmuuskopiot kaikista tiedostoista sen varalta, jos jokin sattuisi menemään pieleen päivitystä tehdessä. Tällä varmistat sen, etteivät tärkeät tiedostot katoa vahingossa taivaan tuuliin.

Päivityksen lataamisen kesto

Päivitysten lataamiseen kuluva aika määräytyy usein ensisijaisesti internet-yhteyden nopeuden, verkkoasetusten sekä itse päivityksen koon mukaan. Alkuun on aina hyvä tarkistaa, että laitteen virtajohto on kytketty oikein ja että laitteesi on yhteydessä internetiin. Tämä helpottaa päivityksen lataamista ja sitä, että voit ladata päivitykset mahdollisimman nopeasti.

Lisäksi Microsoft suosittelee, että kannettavat tietokoneet ja tabletit pidetään liitettyinä verkkovirtaan silloin, kun niitä ei varsinaisesti käytetä. Tämä varmistaa sen, että laitteessa on riittävästi virtaa päivityksen asentamiseen, jos päivitykset asennetaan aktiivisen ajan ulkopuolella. Windows-päivitykset itsessään eivät kuluta akkua enempää kuin muutkaan tavalliset järjestelmäprosessit.

Päivittäminen uuteen versioon

Melko varmasti voidaan todeta, että Windows 11 tulee korvaamaan Windows 10 -käyttöjärjestelmän lähivuosien aikana. Microsoft on ilmoittanut tukevansa Windows 10 -versiota aina vuoteen 2025 asti, jonka jälkeen päivityksiä tehdään jatkossa harvemmin – Microsoftin virallista tukea ei siis ole tuolloin enää saatavilla. Mikäli sinulla on yhä käytössäsi Windows 10, voit silti huoletta jatkaa sen käyttöä, sillä suurin osa ohjelmistokehityksestä tehdään edelleen ensisijaisesti Windows 10 käyttäjiä ajatellen.

Vaikka Windows 11 kätkee sisälleen uudistuksia monella saralla, ei sen perustoiminnallisuus ole kuitenkaan juuri muuttunut. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikka koneeltasi löytyisi Windows 10, voit yhä edelleen hoitaa tehtäviäsi tuttuun tapaan ja käyttää tietokonetta samalla tavoin kuin aiemminkin. Kannattaako oma tietokone siis päivittää Windows 11 -versioon? Päivittämisellä ei sinällään ole kiire, mutta toki uusi Windows 11 voisi olla suositeltava valinta, mikäli olet valitsemassa uutta käyttöjärjestelmää juuri nyt.

Uusimmat virustorjuntaohjelmat tuovat laitteellesi suojaa

Windows 10 ja 11 sisältävät molemmat Windowsin suojauksen, joka tarjoaa myös uusimman virustentorjuntaohjelman. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laitteesi suojataan aktiivisesti heti siitä hetkestä lähtien, kun käynnistät laitteellasi Windowsin.

Windowsin suojauksen tehtävänä on etsiä jatkuvasti mahdollisia haittaohjelmia, viruksia sekä erilaisia tietoturvauhkia. Tämän reaaliaikaisesti tapahtuvan suojauksen lisäksi päivityksiä ladataan automaattisesti laitteen pitämiseksi mahdollisimman hyvin suojattuna siihen kohdistuvien uhkien torjumiseksi.

Mikäli olet huolissasi jostakin paikallisessa laitteessasi olevasta tietystä tiedostosta tai kansiosta, voit napsauttaa tiedostoa tai kansiota hiiren kakkospainikkeella kohdassa ”Resurssienhallinta” ja valita sitten ”Tarkista Microsoft Defenderillä”.

Miksi laitteen päivittäminen ylipäätään on niin tärkeää?

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että pienimuotoisilla päivityksillä parannetaan laitteen tietoturvaa ja suorituskykyä. Laajemmat päivityskokonaisuudet puolestaan koskevat usein enemmän yleistä ohjelmistokehitystä, jolloin ohjelmisto saa aivan uusia ominaisuuksia tai sen käyttöliittymää uudistetaan (kuten Windows 11). Päivityspakettien yhteydessä mainitaan usein ne suurimmat kokonaisuudet, joita päivitys koskee.

Mediassakin esillä olleiden erilaisten haavoittuvuuksien hyväksikäyttö on ollut kasvussa jo pidemmän aikaa. Kun eri valmistajat julkaisevat ohjelmistopäivityksiä, rikolliset iskevät nopeasti niihin kohteisiin, joita ei ole vielä päivitetty. Hyökkäyksissä käytetyt haavoittuvuudet ovat myös usein olleet tiedossa jo pidempään. Toisin sanoen, päivitysten tekemättä jättäminen tarjoaa rikollisille reitin käyttäjän järjestelmiin ja tietoihin – muista siis päivittää laitteesi säännöllisin väliajoin oman turvallisuutesi vuoksi.