spot_img
KotiUutisetPikalainat ja elämäntilanteet

Pikalainat ja elämäntilanteet

Vaikka oma budjetti ja talous olisi suunniteltu hyvin, koskaan ei tiedä, milloin yllättävä kulu koputtaa ovelle. Ehkä auto pitää viedä huoltoon tai pesukone hajoaa. Pikalainoista on vuodesta 2005 saakka ollut apua suomalaisille yllättävässä rahantarpeessa. Kun pikavipit (tai pienlainat) rantautuivat Suomeen vuoden 2005 tienoilla, monet ryntäsivät innoissaan ottamaan helppoja vippejä. Siitä kuitenkin syntyi paha velkakierre monille. Viimeisten lakimuutosten jälkeen pikavipeistä on tullut kuitenkin paljon edullisempia ja ehdoiltaan selkeämpiä.

Pienlainat voivat joskus olla parempi ratkaisu rahareiän paikkaamiselle kuin suuremmat kulutusluotot tai joustoluotot. Jos rahantarve on pieni, sitä varten kannattaa ennemmin ottaa pienempi laina kuin suuri kulutusluotto tai joustoluotto, jonka takaisinmaksaminen kestäisi paljon pidempään.

Akuutti rahantarve voi yllättää kenet tahansa

Akuutti rahantarve voi yllättää kenet tahansa huolimatta siitä, kuinka hyvin oma talous ja budjetti on suunniteltu. Pienlainoja on käytetty esimerkiksi yllättävien kulujen maksamiseen, ruokaostosten maksamiseen, shoppailuun, matkan maksamiseen ja silloin, kun arjen talouteen on tarvittu hieman enemmän joustoa.

Missä elämäntilanteessa pikalaina kannattaa ottaa?

Pikalainaa ei kannata ottaa huvin vuoksi, vaan sitä tulee kohdella samalla tavalla kuin mitä tahansa muutakin lainaa. Ennen pikalainan ottamista on syytä määritellä, tarvitsetko oikeasti lainan, vai onko sinun esimerkiksi mahdollista siirtää laskua, lainata rahaa kaverilta tai järjestellä budjettisi uusiksi.

Jos lainalle on silti tarvetta, laske budjettisi huolellisesti ja varmista, että sinulla on varaa maksaa pikalaina takaisin. Pikalainoja myönnetään yleensä noin 20 eurosta 500 euroon tai 1000 euroon saakka, joten kovin suuria summia ei ole mahdollista lainata.

Elämäntilanteesta riippuen pikalaina voi kuitenkin olla pelastava apu tiukassa rahatilanteessa. Huomaa, että pikalainat maksetaan yleensä takaisin kuukauden tai parin sisällä.

Pikalainaa voi ottaa esimerkiksi silloin, kun sinulla ei ole mitään muuta tapaa maksaa käsillä olevaa kulua.

Pikalainaa maksuhäiriöiselle?

Pikavipit ovat aiheuttaneet maksuhäiriömerkintöjä monille vuosien varrella. Monet ovat jopa joutuneet niiden takia velkakierteeseen. Jos olet saanut maksuhäiriömerkinnän joko maksamattomien lainojen tai muiden syiden takia, sinun on käytännössä mahdotonta saada enää pikalainaa. Maksuhäiriömerkinnän omaavien henkilöiden pitäisi ennen kaikkea keskittyä saamaan oma taloutensa kuntoon ja odottamaan merkintöjen poistumista luottorekisteristä. Tämän jälkeen pikalainoja ja muita lainoja on taas mahdollista hakea.

Voiko opiskelija tai eläkeläinen saada pikalainaa?

Pikalainoja on yleensä helpompi saada kuin suurempia kulutusluottoja. Myös opiskelijat ja eläkeläiset voivat saada pikalainaa netistä, kunhan heillä on säännölliset kuukausitulot ja pysyvä osoite Suomessa.

Pienituloisten kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä pikavipit pitää silti maksaa ajallaan takaisin ja pienellä budjetilla ja tiukalla taloudella eläville tämä voi olla rasite ja stressin aihe. Jos sinulla on kuitenkin varaa maksaa ottamasi laina korkoineen ja kuluineen takaisin, vertaile pikalainoja huolellisesti ennen kuin allekirjoitat lainasopimuksen.

Pikalainoja kannattaa vertailla

Pikalainoissa, kuten muissakin netistä saatavissa lainoissa, on paljon eroja. Esimerkiksi niiden korot, kulut ja maksuaikataulu eroavat toisistaan. Siksi ennen pikavipin ottamista on hyvä vertailla saatavilla olevia vaihtoehtoja huolellisesti.

Nykyään monet firmat netissä tarjoavat pikavippejä ja muita luottoja. Voit tehdä ilmaisia lainahakemuksia netissä eivätkä ne velvoita sinua mihinkään. Hakemuksen tekemällä saat tietoosi lainojen todellisen vuosikoron, jonka avulla voit nähdä, mikä vaihtoehto on edullisin.

Koroton pikalaina?

Ensimmäinen pikalaina on usein mahdollista saada korottomana. Monet firmat tarjoavat esimerkiksi ensimmäisen lainan korottomana silloin, kun se maksetaan takaisin kokonaisuudessaan tiettyyn päivään mennessä. Tämä on erinomainen vaihtoehto jokaiselle, joka miettii pikalainan ottamista. Näin säästät rahaa koroissa ja laina tulee sinulle edullisemmaksi.

Lainoista

Oletko ajatellut omien lainojesi yhdistämistä, esim Omalainan tai Rahalaitoksen kautta? Myös Zmarta.fi tarjoilee hyviä vaihtoehtoja tai ainakin saat näistä listauksen eri vaihtoehdoista.