spot_img
KotiUutisetAsunto- ja autolainat Suomessa

Asunto- ja autolainat Suomessa

Kaksi oleellisinta asiaa aikuisen ihmisen arjessa on koti sekä kulkupeli, alussa ne eivät välttämättä ole mitenkään sen ihmeellisimpiä mutta omaa elämää rakentaessa nekin muodostuvat isommaksi osaksi omassa elämässä.

Opintojen jälkeen haetaan luontaisesti töihin, johon saatetaan alussa matkustaa julkisilla (kaupunkiseudulla saattaa olla pysyvämpää julkisella liikenteellä liikkuminen). Ajan kanssa, kun on saanut uransa alkuun voikin miettiä ensimmäisen halvan auton ostoa, autoja kuitenkin myydään jokaisella paikkakunnalla, joiden hinta voi olla niinkin alhainen kuin 200 euroa. Toki sen hintainen ei todennäköisesti ole tältä vuosituhannelta eikä edes missään loistokunnossa mutta alku se sekin.

Tietyssä vaiheessa uudemman auton hankintaan on useita eri vaihtoehtoja.

  • Leasing-autoja saa lähes jokaista merkkiä ja mallia, tämä on vähän kuin vuokra-asunto
  • Suoraan omista varoista
  • Autolaina

Tietoa erilaisista lainavaihtoehdoista voi katsoa vaikka lainat.fi sivustolta. Voit kilpailuttaa haluamasi lainan sen summan ja laina-ajan perusteella useammalta lainoittajalta. Lainan kilpailuttaminen ja olemassa olevien lainojen niputtaminen ovat lainojenhallinnan perusteita 2020-luvulla.

Joka toisella suomalaisista on lainaa ja 29 prosentilla asuntolainaa, käy ilmi Finanssialan teettämästä tutkimuksesta. Keskimäärin suomalaisilla on nyt asuntolainaa 99 200 euroa, pääkaupunkiseudulla tätä enemmän. Vuonna 2017 lainasumman keskiarvo oli 107 500 euroa. – Kauppalehti 2019.

Autolaina vuonna 2020

Näistä viimeisin, eli autolaina voi kuulostaa ehkä pelottavalta mutta totuus on että tosi moni on alussa ostanut vähän tuoreemman mallin autolainan avulla. Toki yleensä on hyvä, että on jo hieman edistynyt urallaan eli ei ihan alkuun ole kaikille sopiva, mutta autolainojakin on monta erilaista.

Vaikka yksityisiä lainanmyöntäjiä löytyykin houkuttelevin mainoksin, niin oma pankki on hyvä paikka aloittaa. Pankeilla on myös monta erilaista lainaa tarjolla auton hankintaan, se voi olla peruspankkilaina, jossa asunto tai auto, tässä tapauksessa jälkimmäinen toimii vakuutena. Toinen on täsmäluotto, jossa on yleensä ennalta määritetty yläraja, toisin kuin aiempi pankkilaina. Kolmantena on osamaksu pankille ja tässäkin vakuutena toimii itse auto ja kuten pankkilainassa ei tässä ole ennalta määriteltyä ylärajaa. Joillakin pankeilla autolainaksi voidaan laskea kulutus- sekä joustoluotto.

Yksi vaihtoehto on nykyään auton ostaminen autoliikkeestä sopimuksella, että parin kolmen vuoden päästä palauttaa auton takaisin liikkeeseen. Tältä ajalta vain maksat käyttömaksua, joka sisältää kaikki perushuollot, rengashotellin ja vakuutuksen(!). Auton omistamisen mielenkiinto on nimittäin vuosi vuodelta madaltunut.

Asuntolaina

Moni todennäköisesti asuu yksinään ensimmäisen vuosikymmenen aikuisena, jolloin ei tarvitse oikeastaan isoa asuntoa. Silloin vuokra-asunto voikin olla ihan hyvä, mutta ajallaan jos perheen perustaa niin asuntolaina on yllättävän yleinen kumppani uusille perheille. Asuntolaina saattaa myös kuulostaa jokseenkin pelottavalle ja se johtuu sanasta “laina”, mutta tietyissä tapauksissa se on kannattava. Lainat kuitenkin kannattaa valita aina tarkkaan, itse lainan suhteen sekä oman elämäntilan salliessa.

Asuntolainaa voi hakea helposti muutamassa minuutissa omien verkkopankkitunnuksien avulla. Mikäli olet ajatellut asunnon ostamista asuntolainalla niin muista ottaa selvää, että kuinka paljon voit saada lainaa ennen kuin alat kiertelemään asuntonäytöissä.

Omaa asuntoa on aina parempi maksaa kuin vuokra-asuntoa, sillä samalla kun maksaa asuntolainaa pois, on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Ainoa vain että alussa pitää olla se pieni oma sijoitus, jotta pääsee kiinni siihen asuntoon. Siitä eteenpäin, vaikka maksaisit korkoa vähän enemmän, säästät oikeasti rahaa asuaessasi omassa asunnossasi.

Bonusvinkkinä myös on sijoitusasunnon hankinta, tämä siis tarkoittaa asuntolainalla ostettua asuntoa, jonka ostaja vuokraa eteenpäin näin saaden vakaan vuokratulon. Tässä kannattaa muistaa asunnon hinta, sekä paljonko lainaa tarvitset, sillä parhaimmassa tapauksessa voit jäädä hyvin voitolle pelkästään vuokratulojen kautta samalla maksaen niistä sitä lainaa pois. Esimerkiksi Säästöpankilla on tähän liittyvä opas ladattavissa pankin sivuilta.

Aloita säästäminen ajoissa

Aina puhutaan säästäminen aloittamisen tärkeydestä, ja onhan se tärkeätä. Jos suinkin pystyt säästämään jotain jo aikuisiän alkuvuosina, ehtivät säästöt kasvaa korkoa korolle hyvinkin vuosien aikana. Kannattaa vain muistaa, että rahanarvo yleensä myös laskee joka vuosi, eli inflaatio syö säästöjä samalla. On siis kohtuullisen tärkeätä myös seurata omien säästöjen kehittymistä ja tarvittaessa kenties lisätä riskiä siirtämällä omia säästöjään isomman riskin sijoituskohteisiin.