spot_img
KotiUutisetVinkkejä rahan säästämiseen

Vinkkejä rahan säästämiseen


Rahan säästäminen on varmasti monella mielessä ja monelle se on taas tapa elää. Osa laittaa joka kuukausi rahaa säästöön, oli sitten mielessä jokin säästökohde tai ei. Osa taas säästää vasta sitten, kun mielessä on jokin asia, jonka haluaa hankkia. Oli miten oli, säästäminen voi olla joskus vaikeaa, etenkin jos tuntuu siltä, että ei ole mistä säästää. Pienillä teoilla voi kuitenkin saada suuriakin säästöjä aikaiseksi, joten ei kannata heittää rättiä tiskiin ennen kuin on kokeillut näitä eri vinkkejä.


Aloita säästäminen puhtaalta pöydältä
Säästäminen kannattaa aloittaa puhtaalta pöydältä – tällä tarkoitamme sitä, että mahdollisista veloista ja lainoista on hyvä päästä ensin eroon. Jos yrität velkaisena säästää rahaa, huomaat, ettei se tule onnistumaan, sillä kaikki saamasi ekstra meneekin suoraan toisen pussiin. Vaikka kyseessä olisikin iso summa, on se parempi maksaa kertaheitolla pois, jotta pääsee aloittamaan säästämisen itseänsä varten. Veloilla tai lainoilla voi myös monesti olla korkoa, joka tarkoittaa, että mitä pidempään sinulla kestää maksaa raha pois, sitä enemmän loppujen lopuksi tulet rahaa ylipäätänsä antamaan pois.Ostosten ja hankintojen harkintaa
Internetin yleistyttyä erilaiset palvelut internetissä ovat laajentuneet kovasti. Voimme katsoa haluamiamme ohjelmia ja elokuvia erilaisista suoratoistopalveluista, pystymme pelaamaan suosittuja pelejä kuten Tetristä, Mariota, pokeria tai Gold Strikea missä tahansa ja milloin tahansa ja pystymme esimerkiksi pitämään yhteyttä ystäviin ja perheeseen silloin kun on tarve. Kaikki nämä palvelut toimivat 24/7 tarkoittaen, että kuluttajilla on paras mahdollinen pääsy näiden kaltaisiin palveluihin. Myös ostosten teko on muuttunut ja suurin osa maailman ihmisistä tekee ostoksia netissä – määrä on reilusti yli 80 prosentin. Kun ostoksia pystyy tekemään netissä erilaisten nettikauppojen kautta, voi myös hintoja vertailla helpommin. Tämä on yksi tapa, jolla voi oikeasti säästää pitkän pennin, kun pystyy hyödyntämään monien erilaisten nettikauppojen tarjoukset ja tarjonnat. Kuvittele siis tilanne, että tarvitset vaikkapa uuden talvitakin – tiedät minkä merkkisen ja mallisen haluat, mutta sinun tulee enää vain ostaa se. Internetin kautta pystyt etsimään monia eri nettikauppoja, jotka myyvät tuota samaista takkia ja päätöksen pystyt tekemään hinnan perusteella. Saatat jopa saada alennusta tai lisäalennusta, jos olet esimerkiksi uusi tilaaja tai nettikaupalla on voimassa jokin alekoodi.


Kuten sanottua, tänä päivänä meillä on monia erilaisia suoratoisto-, musiikki- ja esimerkiksi äänikirjapalveluiden tilauksia, joista maksamme kuukausittain tietyn summan. Kun nämä kaikki lisää yhteen, voi summasta tulla yllättävänkin suuri. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, mitkä tällaisista palveluista ovat sellaisia, jotka ovat välttämättömiä ja voisiko jotkut niistä vaikkapa jakaa muiden ihmisten kanssa. Jos päätös siitä, mistä luopuisi, tuntuu hankalalta, voi esimerkiksi myös maksaa yhtä palvelua kerrallaan ja kun on katsonut tai kuunnellut haluamansa sisällön, peruu nykyisen tilauksen ja aloittaa seuraavan. Näin ei tulisi ainakaan maksaneeksi yhtä aikaa monesta erilaisesta palvelusta.
Mitä niinkin arkisen asiaan, kuin ruokaostoksiin tulee, niin kannattaa myös kiinnittää huomiota omalta osaltaan siihen. Ostamalla esimerkiksi jonkin ruokakauppaketjun omaa merkkiä voi säästää todella paljon verrattuna siihen, että ostaisi jonkun merkkituotteen. Monesti näissä tuotteissa ei välttämättä ole edes sisällöllisesti mitään eroa ja pelkästään tuotteen pakkaus ja merkki saattavat lisätä loppusummaan huomattavasti enemmän. Ruokaostosten varalta kannattaa myös seurata hieman erilaisia ruokakauppojen tarjouksia ja tarjousviikkoja ja ostaa sitten vaikka kerralla enemmän, mutta halvalla. Kun ostaa kerralla enemmän, ei myöskään tarvitse käydä niin usein ruokakaupassa, joka taas tarkoittaa vähemmän heräteostosten tekemistä! Kaiken tämän lisäksi on myös hyvä idea suunnitella viikoittaiset ruokailut, etenkin jos on suurempi perhe kyseessä. Näin ruoan kulutusta ja menekkiä voi hallita todella paljon paremmin ja ruokaa kuluu niin kuin on suunnitellutkin.

Sähkölaskut minimiin
Yksi suurimpia kuluja monessa taloudessa ovat erilaiset laskut, niin sähkö- kuin vesilaskutkin. Tämä tarkoittaa sitä, että niiden vaikutus on myös suurempi – jos siis pystyt säästämään sähkön ja veden käytössä, voit tällä tavoin vaikuttaa melkoisen suuresti myös kuukausittain säästämääsi summaan. Sähkö voi säästää esimerkiksi pitämällä päällä vain sellaiset valot, jotka ovat tarpeellisia. Toisaalta voit myös käyttää vaikkapa kynttilöitä, jos tarvitset vain pientä tunnelmavaloa. Kynttilät ovat myös hyvä tapa rentoutua ennen nukkumaan menemistä – saattavat ne jopa auttaa nukahtamaankin! Kannattaa myös tarkistaa omien sähkölaitteiden energiatehokkuus. Monet vanhat laitteet saattavat olla melkoisiakin energiasyöppöjä, joten monesti uusi kalliimman ostohinnan omaava laite voi pitkällä juoksulla tulla hyvinkin paljon halvemmaksi, mitä sähkön kulutukseen tulee.