spot_img
KotiUutisetMiksi suomalainen pelaa lottoa sijoittamisen sijaan?

Miksi suomalainen pelaa lottoa sijoittamisen sijaan?

Millaisia rikkauksia olisit voinut kerätä, jos olisit sijoittanut kympin joka viikko rahastoihin 20 vuoden ajan sen sijaan, että olisit pelannut lottoa? Lotto on Veikkauksen suosituin peli. Veikkauksen mukaan Loton voittomarginaali oli 173 miljoonaa euroa vuonna 2020. Sen verran pelaajat siis hävisivät vuonna 2020.

Veikkaus kertoo avoimesti, että todennäköisyys voittaa Loton jättipotti on yksi 19 miljoonasta. Se tarkoittaa, että päävoiton voittaminen on lähes mahdotonta. Veikkaus maksaa toki pelaajille pienempiäkin voittoja, mutta se tienaa silti noin pari sata miljoonaa pelillä vuosittain. Entä jos pelaaja olisi sijoittanut rahansa uhkapelaamisen sijaan?

Sijoittaminen on varmempaa

Sijoituksesi tuotto vaihtelee tietenkin sen mukaan, miten hyvin pärjäät. Todellinen tuotto on osakeindeksien mukaan alle 10 %. Jos sitä kuitenkin verrataan lottoon, tuotto on aivan erilainen, koska lottovoiton odotettu tuotto on negatiivinen. Mikäli sijoitat varoja rahastoon, jonka keskimääräinen vuotuinen tuotto on esimerkiksi 6 prosenttia, ja sijoitat sitten voitot uudelleen rahastoon, niin sanottu korkoa korolle -vaikutus alkaa lisätä voittojesi määrää.

Suomessa on 20 vuotta vanhoja ja toiminnassa jatkaneita rahastoja. Dansken Bankin salkunhoitajien hoitamat Kompassi-rahastot sisältävät osakkeita ja korkorahastoja sekä näiden sekoituksia. Edellisten 20 vuoden aikana rahastojen tuottoon ovat vaikuttaneet erilaiset tapahtumat, kuten vuosien 2008–2009 finanssikriisi, joka ravisteli sijoitusmaailmaa, kuten myös sitä seuranneet jyrkät korkojen laskut. Vuosina 2020 ja 2021 osake- ja rahastokursseihin on vaikuttanut vahvasti maailmanlaajuinen epidemia.

Suomalaiset pelaavat paljon uhkapelejä

Monet ihmiset haluavat vaurastua nopeasti lottoa pelaamalla, vaikka jättipotin voittaminen on erittäin harvinaista. Pitkän aikavälin sijoittaminen olisi tehokkaampi strategia omaisuuden hankkimiseksi. Tuoreiden tilastojen mukaan suomalaiset ovat Euroopan mantereen kolmen suurimman rahapelien kuluttajamaan joukossa. Irlanti johtaa tilastoja, ja sen jälkeen tulevat Italia ja Suomi.

Suomalaiset käyttivät rahapeleihin noin 2 miljardia euroa vuonna 2019, selviää Veikkaus Oy:n vuosi- ja vastuullisuusraportista. Suomen Pankin tietojen mukaan kotitaloudet käyttivät vuonna 2019 osakkeisiin uutta pääomaa nettomääräisesti 0,6 miljardia euroa. Siis vain osan siitä, mitä käytettiin rahapeleihin.

Miksi suomalaiset tuntuvat olevan niin innostuneita lottopelaamisesta, vaikka todennäköisyys rikastua uhkapelillä on niin pieni? Moni yksilö toivoo voittavansa jättipotin, jotta voisi toteuttaa omat haaveensa. Monet ihmiset saavat myös jännitystä elämiinsä rahapeleistä päivittäin. Suomalaiset ovat ennemminkin lottopelaajien ja tilisäästäjien kuin säästösijoittajien kansa.

Tapa vaurastua?

Mikäli ajatellaan, että lottovoitto on seitsemän oikein, se on nopea ja helppo tapa rikastua, vaikkakin erittäin epätodennäköinen. Mahdollisuus voittaa jättipotti on noin yksi 19 miljoonasta. Kun yksi lottorivi maksaa 1 €, pääpalkinto voitetaan keskimäärin 18,6 miljoonan euron panostamisella. Sitä ei pysty rahoittamaan edes normaalilla päävoitolla.

Kaikki lottoa pelaavat ovat kuitenkin oikeassa ajatellessaan, että he voivat vaurastua lottoa pelaamalla. Jos pelaat peliä 20 vuotta kymmenellä rivillä ja voitat jättipotin kerran, mahdollisuutesi siihen ovat 0,05 prosenttia. Voit ansaita rahaa lotossa, mutta se on epätodennäköistä, ja pelaamisen odotusarvo on negatiivinen. Pitkällä aikavälillä lottopelaaja poistuu pöydästä huonommassa taloudellisessa tilanteessa kuin aloittaessaan. Sijoittamisessa pääoma karttuu hitaasti mutta tasaisesti, vaikka sijoittaisi vain euron panoksella.

Säästöpankkiryhmän tutkimuksen mukaan ainoastaan joka viides suomalainen on kiinnostunut sijoittamaan osakkeisiin. Lisäksi sijoittamiseen käytetyt summat heijastavat tätä vähäistä kiinnostusta. Suurin osa kuluttajista säästää tai sijoittaa alle 100 euroa kuukaudessa. Tutkimuksen vastaajista 18 prosenttia ei säästä lainkaan. Kaikki ihmiset eivät ajattele todennäköisyyksiä elämässään ja mielenkiintoista olisi myös kysyä lottovoittajilta kannattaako lotota vai pelata varman päälle säästäen ja sijoittaen.