spot_img
KotiUutisetSäästäminen on nyt suositumpaa kuin koskaan

Säästäminen on nyt suositumpaa kuin koskaan

Koronapandemia sai monet huomaamaan sen, kuinka vähän he ovat panostaneet säästämään rahaa pahan päivän varalle. Pandemian aikana monet joutuivat töiden vähentymisen takia turvautumaan joinakin kuukausina luottokortteihin tai lainaan selvitäkseen arjen menoista. Tämä saikin monet miettimään menojaan sekä erilaisia tapoja säästää rahaa. Toisille säästöjä syntyi ihan huomaamatta, kun aikaa vietettiin enemmän kotona ja ulkona käyminen, elokuvissa käyminen ja ravintoloissa syöminen oli hetken aikaa kokonaan tauolla. Tällöin moni alkoi miettimään sitä, kannattaako rahat laittaa vain säästötilille vai pitäisikö ne sijoittaa esimerkiksi rahastoihin.

Jos itsellä ei ole lainkaan säästöjä, säästäminen kannattaa aloittaa siitä, että säästää itselleen ensin puskurin, joka on vähintään parin kuukauden menojen suuruinen. Ihannetilanne on saada säästöön noin puolen vuoden menojen suuruinen summa rahaa. Kun puskuri on kunnossa, tällöin on aika ruveta miettimään sen ylittävien säästöjen sijoittamista. Aloittelevalle rahastot ovat yleensä paras tapa säästää. Rahastoja on toki tarjolla paljon erilaisia ja niiden vertailuun voi käyttää paljon aikaa. Mutta helpointa on valita esimerkiksi oman pankkinsa niin sanottu ’yleisrahasto’ joko matalan, keskitason tai korkean riskin tasolla.

Pandemian aikana parin vuoden ajan rahastot pärjäsivät hyvin, kun osakemarkkinat olivat jatkuvassa nousussa. Tällä hetkellä epävarmuus ja maailman tilanne sekä käynnissä oleva sota ovat saaneet rahastojen arvot laskuun. Mutta rahastosäästämisessä voiton saaminen perustuu pitkäaikaiseen säästämiseen sekä siihen, että rahastoa ostetaan eri hetkillä, jolloin samalla kuukausisäästösummalla voi saada enemmän tai vähemmän rahasto-osuuksia. Joten pitkällä tähtäimellä rahastosäästäjän pitäisi saada voittoa.

Miksi kouluissa ei opeteta säätämistä ja taloudenpitoa

Moni on kritisoinut sitä, että kouluissa yläasteikäisille ei opeteta säästämistä ja taloudenpitoa. Tällä hetkellä nuoret oppivat, tai eivät opi, säästämisen kotona. Monet saavat yläasteella ensimmäisen kesätyönsä ja monet lukioikäiset tekevät viikonlopputöitä. Joten nuorille olisi tärkeää jo tässä vaiheessa tietää säästämisen tärkeydestä. Vanhemmat toivoisivat, että säästämistä ja hyvää taloudenpitoa opetettaisiin koulussa, sillä osa nuorista ei välttämättä ota vanhempien neuvoja kuuleviin korviinsa, mutta jos taloustaito olisi kouluaine, opit menisivät nuorille paremmin perille.

Miten lapsille voi itse opettaa rahankäyttöä? Ensin on tärkeää opettaa lapselle rahan arvo ja se, mistä raha tulee. Lasten on tärkeää ymmärtää, että raha tulee vanhemmille palkkana tehdystä työstä eikä se vain ilmesty jostain itsestään. Kun lapsi tekee kotona askareita, joista hän saa viikon lopulla palkkaa, hän ymmärtää paremmin rahan arvon. Tämä onnistuu parhaiten antamalle eri kotitöille eri palkan. Oman huoneen imuroiminen voi olla esim. 2 euron arvoinen, astianpesukoneen tyhjentäminen 3 euron arvoinen jne. Tällöin lapsi oppii sen, että tekemällä enemmän ja vaikeampia/raskaampia kotitöitä, saa hän enemmän palkkaa. Kun lapselle maksetaan hänen palkkansa, viikkoraha, opeta laittamaan tietty määrä säästöpossuun. Siinä vaiheessa kun säästöpossu on täynnä, vie lapsen kanssa yhdessä rahat pankkiin lapsen säästötilille, jotta hän näkee, kuinka paljon rahaa pienistäkin säästöistä voi kertyä.

Kun lapsille ja nuorille opetetaan jo varhaisessa vaiheessa rahan arvo ja säästämisen tärkeys, välttävät nämä nuoret tulevaisuudessa rahankäyttöön liittyvät ongelmat, joista voi seurata suurtakin vahinkoa. Kun ulosottoon joutuneilta nuorilta kysyttiin, mikä oli suurin syy siihen, että he joutuivat tällaiseen tilanteeseen, sanoivat he syyksi sen, että heille ei ollut opetettu rahankäyttöä ja säätämistä.

Tänä päivänä emme voi aina luottaa siihen, että töitä riittää, siksi on hyvä opetella säästäminen ja omata tietty puskuri, jota voi käyttää silloin, kun sattuu jotain odottamatonta. Ei ole olemassa vain yhtä hyväksi todettua tapaa säästää rahaa, eri tavat sopivat toisille paremmin kuin toisille. Jotta säästämisessä onnistuu, on tärkeää seurata omaa rahankulutustaan. Jo yhden kuukauden seurannalla voi löytää omista kulutustottumuksistaan sellaisia tapoja, joista luopumalla säästää helposti jo ihan mukavan summan rahaa.  Verkosta löytyy valmiita taulukoita, joita tähän käyttää. Tai voit tehdä oman seurantataulukon Exceliin. Jos et vielä ole aloittanut säästämistä, aloita se heti tänään.