spot_img
KotiUutisetKulutusluottojen korot alas: Ruotsalainen palvelu laajenee Suomeen – Laskee luottojen kuluja yli...

Kulutusluottojen korot alas: Ruotsalainen palvelu laajenee Suomeen – Laskee luottojen kuluja yli 50 prosentilla

Ruotsalainen fintech-yritys Anyfin avaa palvelunsa Suomessa. Anyfinin palvelun kautta kuluttaja voi hakea olemassaolevalle kulutusluotolleen edullisemman koron. Liiketoiminta perustuu siihen, että tarpeettomat välikädet on ohitettu hyödyntämällä tekoälyä ja tyytymällä pienempään marginaaliin kuin luotonantajat.

Nopeasti kasvavan Anyfinin toimitusjohtaja ja perustaja Mikael Hussain näkee kohtuuttoman kalliit kulutusluotot kasvavana yhteiskunnallisena ongelmana.

“Osasyy kulutusluottojen aiheuttamiin talousvaikeuksiin ja siten yhteiskunnallisiin ongelmiin ovat suhteettomiksi paisuvat korot sekä muut sivukulut. Tähän mennessä edullisempia vaihtoehtoja ei ole yksinkertaisesti ollut tarjolla. Me emme halua edistää velkaantumista vaan ennemminkin luoda muutospainetta koko toimialalle, jotta kulutusluottojen korkokulut kohtuullistuisivat.”

Anyfin ei itse myönnä uusia kulutusluottoja vaan tarjoaa pankkikumppaneidensa kautta asiakkailleen mahdollisuuden uudelleenarvioida olemassa olevan kulutusluottonsa ehdot.

“Palvelumme toimii siten, että kuluttaja lähettää sovelluksen tai verkkosivuston kautta kuvan luottokorttilaskustaan tai kulutuslainastaan. Me laskemme, millä korolla voimme tarjota saman luottojärjestelyn. Pystymme alentamaan asiakkaidemme kuluja ja korkoja keskimäärin 58 prosenttia.”
 

Suomen uusi laki ei poista kaikkia ongelmia

Anyfinin toimitusjohtaja Mikael Hussain kertoo palvelun tavoittelevan Suomessa nopeaa kasvua. Ruotsissa asiakkaita on jo kymmeniä tuhansia, ja käyttäjämäärä kasvaa noin 30 prosenttia kuukaudessa.

“Arviomme mukaan Suomessa on tällä hetkellä yli miljoona ihmistä, jotka ovat tehneet osamaksuostoksia tai joilla on kulutusluottoa tai luottokortti. Heidän kaikkien kannattaisi tarkistaa, maksavatko he todellisuudessa liikaa turhia korkoja ja sivukuluja. Tarkistuttaminen meillä ei maksa mitään eikä se velvoita mihinkään. Annamme kilpailevan tarjouksen vain, mikäli pystymme alentamaan lainan korko- ja sivukuluja. Ruotsissa olemme onnistuneet madaltamaan kuluja enemmistölle kaikista hakemuksen jättäneistä ja uskomme pystyvämme Suomessa samaan.”

Hussainin mukaan syyskuun ensimmäisenä päivänä Suomessa voimaan tullut kulutusluottojen korkokattoja rajaava laki ei kavenna Anyfinin toimintapotentiaalia Suomessa.

“Uusi laki rajaa kulutusluoton korkokaton 20 prosenttiin, mikä on erittäin positiivinen uudistus. Meidän palvelullemme on kuitenkin edelleen tarvetta, sillä 20 prosentin korko on yhä korkeampi kuin korko, jota me tarjoamme asiakkaillemme.” 

Anyfin on tällä hetkellä Suomen ainoa palveluntarjoaja, joka mahdollistaa yksittäisen kulutusluoton tai osamaksuostoksen uudelleenjärjestelyn. Vuoden 2018 tammikuussa lanseeratulla palvelulla on Ruotsissa jo kymmeniä tuhansia käyttäjiä. Anyfinin pankkipartnereita ovat ruotsalaiset rahoituskonsernit Svea Ekonomi sekä Erik Penser Bank. Anyfinin perustajat ovat Mikael Hussain, Filip Polhem ja Sven Perkmann.


Kuva: Mikael Hussain, toimitusjohtaja ja perustaja