spot_img
KotiUutisetRahastoluokittaja palkitsi LähiTapiolan parhaana rahastotalona

Rahastoluokittaja palkitsi LähiTapiolan parhaana rahastotalona

Rahastoluokittaja Morningstar palkitsi LähiTapiola Maailma 50 –rahaston parhaana yhdistelmärahastona. Lisäksi LähiTapiola voitti parhaan rahastotalon palkinnon koko valikoiman osalta.

LähiTapiola menestyi hienosti rahastoluokittaja Morningstarin rahastokilpailussa. LähiTapiola palkittiin myös parhaana rahastotalona koko tuotevalikoiman osalta. Kriteerinä parhaan rahastotalon titteliin on puhtaasti viiden vuoden riskikorjattu tuotto.

Morningstarin analyytikko Matias Möttölä kertoo, että LähiTapiola Varainhoidon saama rahastotalon palkinto tarkoittaa Varainhoidon menestystä sekä osake-, korko, että yhdistelmärahastoissa. LähiTapiolan rahastovalikoiman taso oli paras kilpailussa mukana olleista rahastotaloista. Morningstarin kilpailussa olivat mukana kaikki Suomessa vähittäisasiakkaiden saatavilla olevat rahastot. 

– On hienoa, että koko Varainhoidon porukan yhteistyön tulokset näkyvät näin upeasti. Olemme pitkänteisesti toimineet suomalaisten säästäjien hyväksi ja se näkyy tuloksissa, LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeström sanoo.

Lisäksi rahastoluokittaja palkitsi LähiTapiola Maailma 50 –rahaston parhaana yhdistelmärahastona. Rahastoluokkien parhaat palkitaan viimeisten yhden, kolmen ja viiden vuoden tuoton ja riskin perusteella. Lisäksi Morningstarin analyytikot tekevät laadullisia varmistuksia.

LähiTapiola Maailma –yhdistelmärahastoperhettä keväästä 2001 hoitaneen pääekonomistin ja johtajan Jari Järvisen mukaan Maailma-rahastojen menestys on perustunut pitkäjänteiseen ja kurinalaiseen sijoitusprosessiin.

Tämä on Maailma 50 –rahastolle jo kolmas Morningstarin rahastopalkinto. Edelliset rahastopalkinnot tulivat vuosilta 2011 ja 2012. Maailma-rahastot ovat olleet ehdolla luokkansa parhaiksi myös vuosina 2019, 2016, 2014 ja 2013. Ehdokkuus tarkoittaa sijoitusta kolmen parhaan joukossa.

Maailma 50 –rahastolla on ollut täydet viisi Morningstar-tähteä vuodesta 2010. Viisi tähteä tarkoittaa sitä, että rahasto on oman luokkansa parhaassa kymmenyksessä riskikorjatulla tuotolla mitattuna.

Möttölän mukaan on harvinaista, että rahasto pystyy olemaan kymmenen vuotta parhaimpien rahastojen kärkikaartia. Erityisesti yhdistelmärahastoissa Suomessa kilpailu on kovaa, mutta näin pitkä huippusuorittaminen kertoo pitkäjaksoisesta ja jatkuvasta laadukkaasta allokaatio-osaamisesta.

– Sijoittaminen on ennen kaikkea riskienhallintaa. Mitä riskejä missäkin tilanteessa kannattaa ottaa ja saako riskistä riittävän korvauksen. Esimerkiksi Yhdysvaltain pitkät (20 +) valtionlainat ovat tarjonneet Maailma-rahastoille viime vuosina sekä hajautushyötyjä että tuottoja. Yllätyksiä tulee kuitenkin aina eikä niihin voi vaikuttaa, mutta onneksi reagointi näihin yllätyksiin on täysin omissa käsissä. Historia on osoittanut, että pidemmällä aikavälillä sijoittaja on saanut korvauksen riskin ottamisesta ja epävarmuuden sietämisestä, Jari Järvinen sanoo.